Kokosolja

Som jag bertättade i inlägget ”Början på en resa” har jag gjort några små förändringar i mina vanor och känner redan positiva effekter av detta. Förra gången berättade jag om mina kära algtabletter. Idag vill jag presentera en annan vän:

Kokosoljan med alla dess fantastiska egenskaper!

Kokosoljan (kallpressad) är en nyttig olja. Kokosoljan ökar ämnesomsättningen, är viktminskande, är virus- och parasitbekämpande, immunstärkande, stärker sköldkörtelns funktion,  bra för minnet och koncentrationen, hjälper kroppen att ta upp mineraler och omega 3 samt omega 6 ur kosten mm, mm. Kokosoljan innehåller Laurinsyra, samma ämne som finns i modersmjölken och stärker bebisarnsas immunförsvar och verkar lugnande på nervsystemet. Jag tänker inte skriva mer ingående om den utan länkar till andra sidor där allt är redan finns förklarat (se längst ner i inlägget).

Äter man en kolhydratfattig kost eller är vegetarian  är kokosoljan en ypperlig energikälla. Bra kosthållning för lägre vikt och hälsa är ett ökat intag av grönsaker, kokosolja, essentiella fettsyror (Omega 3 och Omega 6) och proteiner samtidigt som du minskar intaget av kolhydrater.
Jag tar en tesked i smoothie, te eller kaffe, rör ner en skvätt i gröten och har även testat att steka i det. Vissa maträtter passar inte att lukta kokos men man får pröva sig fram till vad man tycker det funkar i!

Har jag märkt någon skillnad då? Jag äter ju inte 3,5 msk/dag som rekommenderas, men jag tycker att jag är piggare och snabbare i tanken och i alla fall lite varmare om händer och fötter än förut. Och den där förkylningen…den gick över på 2 dagar! I vanliga fall brukar jag vara riktigt dålig i 2-3 dagar och hängig i ca 2 veckor. (som jag sagt tidigare, min höjda energi kan ju även bero på algerna eller något annat jag gör som jag inte jort förut)

Jag har en burk i köket och en i badrummet eftersom den inte bara är bra invärtes utan även kan ersätta en massa kemikalier vid hudvård. Jag använder den som make-up-remover, mjukgörande kräm, på småsår och självsprickor. Idag fick Miranda en klick i badvattnet istället för kemikaliebadolja. Den ska även vara bra vid eksem, blåmärken mm. Jag har på en vecka fått bort en röd och ful prick på kinden, minns inte hur länge jag haft den där, kanske ett år! Och sist men inte minst ska den vara dunderkur för håret (både kvalitet och växt) om man masserar in den i hårbotten. Detta ska jag exprimentera med någon helg när jag har gott om tid att tvätta UR det ur håret efter kuren, ha, ha… ;)

Ta bara inte fel på kokosolja och kokossmör (det där i aluminiumpapper som man gör ischoklad på). Kokosolja säljs i glasburk, förvaras i rumstemperatur  och blir flytande  vid 24 grader. Kung Markattas finns i vissa mataffärer, andra och betydligt dyrare sorter går att hitta på Hälsokostbutikerna på stan eller på nätet. Jag har inte lyckats klura ut varför Kung Markattas kan kosta en så där 50-20% av vad en burk på nätet gör, men jag tycker den är helt ok!

På hälsokontrollen på jobbet i december hade jag fin-fina blodfettsvärden (antagligen för att jag äter mycket lite socker, tränar, är veggie och äter bra fetter). Tänkte att jag om några månader ska göra ett nytt test för att se om det fortfarande ser bra ut nu när jag börjat med kokosolja. Jag har ju inte läst någonstans om några negativa effekter, men jag vill ju vara på den säkra sidan! :)

Tack för idag!

http://www.kokosfett.nu/kokosfett-fakta/

http://www.kungmarkatta.se/product.asp?pid=284

http://www.zarahssida.se/blog.php?bid=2581&print=1

http://www.sund.nu/docs/printArtikel.asp?art=1388&tem=0&und=0

 

This entry was posted in Träning & Hälsa and tagged . Bookmark the permalink.

One Response to Kokosolja

 1. Hej vännen och tusen tack för tipsen om både Alger och kokosfett!

  Faktum är att jag har en vän som är väldigt insatt på just detta ämne och hon har tidigare föreslagit Alger för mig.
  Kokosfett är jag dock osäker på om hon sagt något om, men vet att det var något mer än alger hon tyckte jag skulle börja med.
  Jag är ju precis som du. FRUSEN som fan! Har liksom ingen blodcirkulation alls i vare sig händer eller fötter å de förfryser jämt..
  Känner mej väl inte allt för pigg heller. Men just nu tränar jag inget :(
  Har liksom lagts på hyllan nu när jag blev arbetslös. Tråkigt som fan, å jag tänker på det varje dag.
  Fast..jag tränar ju här hemma varje kväll :)
  Så jag är ju ingen soffpotatis direkt ;)
  + att jag släpat på min son på en snowracer till å från dagis 4ggr om dagen (vilket tar ca 20min varje gång)

  Jag vill så gärna börja testa både Alger och kokosfett, men är det dyrt? För mig som är arbetslös å ännu inte sett röken av några pengar från A-kassan kan liksom inte ”unna” mig sådana här saker känner jag :(

  Men jag vill verkligen börja testa!
  Ska iallafall gå till hälsokostaffärerna här i stan å kolla läget :)
  Fiskleverolje-kapslar tog jag ofta förr. Kommer inte ihåg om jag mådde bättre då el ej. Men kanske var jag piggare? Det var ju i samband med att jag tränade mycket.

  Jag är lika dålig på att kolla och kommentera bloggar som du.
  Jag har omprioriterat mitt liv lite. Å då finns inte direkt ”hänga framför datorn”-tiden med i planen.
  Jag tänkte börja försöka ta tag i kortmakeriet lite igen. Satt å färglade med mitt gudbarn häromdagen å jag tyckte det var JÄTTEKUL!! Kände att jag saknade det, å det är precis den känslan jag länge saknat och velat ha.

  Jodå! Köksrenoveringen är klar!! :D
  Här har du lite foton när det vart klart i somras :)
  http://paradises.blogg.se/2012/july/koket-innan-efter.html#comment

  Och här ser du hur det såg ut i julas:
  http://paradises.blogg.se/2012/december/den-juliga-vimpelraden-i-koket-2.html#comment

  Hoppas vi kan hinna ses snart!
  Saknar er ska du veta!! <3

  kram Petra

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>