Trött på förkylningar

Hej!

Det här inlägget kommer att handla om allt annat än kortmakeri! Jag har har haft besvär med tätt återkommande infektioner/förkylningar/influensa i över 10 år och har nu börjat nysta i vad det kan bero på. Jag skriver för att eventuellt kunna hjälpa andra som har samma problem som jag. Det här är inlägg nr 1 i ämnet.

I tisdags var jag hos läkaren. Efter 5 veckors förkylning med influensaliknande symtom  (halsont, huvudvärk, frossa, feber, värk i muskler och leder) som kommit och gått ville jag veta vad detta var. Så mycket julklpappsshoppande lär det ju inte bli i år: 3 karensdagar på 1 månad…jippi…. De här 5 veckorna är bara en av 4 omgångar av förkylning jag varit hemma från jobber för sedan i somras. Och så här har det varit de sista 10 åren, förkyld med influensaliknande besvär åtminstone varannan månad…

Läkaren frågade om jag hade allergier och visst det har jag, mot katt, och en vecka om året mot gräs. Han frågade efter exem, och det har jag faktiskt fått de sista veckorna. Utifrån dessa fakta förklarade han att jag antagligen har ett överkänsligt immunförsvar och därför blir extra mottaglig för förkylningar  och dessutom har svårare än andra att blir av med förkylningarna…

Läkaren skickade mig på provtagning för att kolla njurfunktion, vitaminer och lite annat. Jag väntar spännt på svaren.

Det där med allergier har jag ju inte ens funderat speciellt mycket över förut, jag behöver ju bara ta medicin om vi ska besöka någon som har katt. Men när jag började tänka efter så kanske jag är allergisk mot annat, som inte är så uppenbart?

Ibland när jag ätit rå vitlök har jag fått huvudvärk, frossa, ledvärk och halsont…som vid en rejäl förkylning! Jag har hittills tolkat reaktionen som att kroppen ”rensar ut” en förkylning, men nu börjar jag ju misstänka att det faktiskt är en allergisk reaktion.

Sist jag kände av reaktionen var igår när jag medvetet tryckte i mig färsk vitlök för att en gång för alla ta kål på förkylningen (den 5 veckor långa). Resultat: mådde skit på kvällen och bestämde mig för att stanna hemma ännu en dag  eftersom ”förkylningen bara blivit värre igen”. Idag upprepade jag vitlökskuren, mer som ett experiment och ca 5 min efter maten kom det: halsont, ledvärk, frossa och huvudvärk!

(kanske ska förtydliga att jag inte har  ätit vitlök 5 veckor i rad så jag har nog haft en ”vanlig” influensa/förkylning under den här tiden. Det har  gått en envis förkylning både på jobbet och i familjen under den här perioden.)

Jag började googla på detta och hittade andra som är allergiska mot vitlök och några få hade liknande symtom som jag. Och om jag nu är allergisk mot vitlök, kan jag vara allergisk mot även andra saker?

När jag sökte på ämnet hittade jag information om hur allergi mot vetemjöl kan te sig. Täta infektioner och influensaliknande symtom fanns med bland reaktioner vid överkänslighet mot vetemjöl. Där stog också förklarat hur immunsystemet blir så upptaget av att jobba med det allergena ämnet att det inte hinner med att ta itu med förkylningsvirus osv.

Så just nu sitter jag med en feberliknande huvudvärk efter mitt vitlöksexperiment och funderar över om jag alltså ätit mig till alla dessa sjukdagar???? Någon mer vitlök blir det inte på ett tag, det kan jag lova! Nästa steg i mitt sökande på lösningen på gåtan blir en totalt vetemjölsfri vecka!  Äter sedan i somras knappt mjukt bröd eller kakor men knäckebröd och Finncrisp har jag  knaprat i mig detso mer av. Men nu har jag hittat fina recept på mjölfria bröd så  jag ska nog klara mig. :)

Jag återkommer med resultatet av min mjölfria vecka. Känner jag ingen skillnad får jag väl fundera vidare på vad jag kan testa att utesluta. Och vem, vet kanske labproverna från vårdcentralen visar något intressant!

Ps: Läkaren skrev ut Betnovat (kortison) för exemen men jag har varit olydig flicka och kört den alternativa vägen istället: Olivolja och Ionosil (kollodilat silver) och exemen  är snart borta! Nu propagerar jag absolut inte för att man inte ska använda läkemedel, men jag blev nyfiken när jag läste om att detta hjälpt andra så jag kunde inte låta bli, och det verkar ju fungera! =) Ds.

Kram på er! Catta

This entry was posted in Träning & Hälsa, Uncategorized and tagged , . Bookmark the permalink.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>